Excursie naar Izegem – schoenenmuseum – brouwerij Van Honsebrouck – 19 september 2019

Izegem was reeds in de 19de eeuw een belangrijk centrum van de schoenennijverheid. Recent werd er een vernieuwd museum geopend, een goede reden om meer te weten te komen over deze industriële activiteit.

Het museum bevindt zich in het prachtig IMG 20190919 111625 webgerestaureerde art-deco gebouw van Eperon d’Or, een voormalige schoenenfabriek. Om het gebouw de luister uit de art-deco periode terug te geven moesten er specifieke technieken toegepast worden. Het resultaat is schitterend. De wapenschilden op de voorgevel werden bekleed met bladgoud en het voegwerk werd in twee kleuren uitgevoerd om de horizontale lijnen te benadrukken.

Eduard Dierick mag beschouwd worden als de grondlegger van de Izegemse schoenennijverheid. Door zijn technische meesterwerken en het overdragen van zijn vakkennis aan zijn leerlingen, kreeg de Izegemse schoenennijverheid een uitstraling die tot ver buiten de nationale grenzen reikte. Hij vond een manier om schoenen waterdicht te maken door gebruik te maken van een varkensblaas en alles met koperen nageltjes aan elkaar vast te maken, een uitvinding waarvoor hij in 1830 een octrooi van koning Willem I kreeg.

De periode 1922-1929 was een echte bloeitijd voor de Izegemse schoenennijverheid. In  1951 werkten er in Izegem nog 5.100 mensen in de schoenenbranche, meer dan de helft van de beroepsbevolking. In de jaren 60 was het mooie liedje gedaan en begon de Izegemse schoenennijverheid in elkaar te zakken. Uiteindelijk zou deze nijverheid bijna volledig verdwijnen. Vandaag de dag is er nog 1 schoenenfabriek over. Hier werken een 20-tal mensen. Ze produceren schoenen die voornamelijk in de VS verkocht worden.

IMG 20190919 112701 webTwee zeer bekwame gidsen leiden ons rond in het museum. We zien de evolutie van de schoenenmode sinds het begin van de 19de eeuw, met als uitschieters de luxedamesschoenen uit de topperiode 1922-1929. De gids merkt op dat de dames – veel meer dan de heren – oog hebben voor de fijne details van de schoenen. Aansluitend krijgen we nog een rondleiding in het atelier waar we kunnen zien hoe een schoen tot stand komt.

We lunchen in de prachtige balzaal van de brouwerij Van Honsebrouck – het Bierkasteel. De tafels zijn feestelijk gedekt, de bediening is optimaal, het menu valt in de smaak en de wijn is van uitstekende kwaliteit.

In de brouwerij – bekend voor zijn speciaalbieren – volgen we het brouwproces, te beginnen met de selectie van het mout dat van groot belang is voor de kleur, het aroma en de smaak van het bier. Bij het toevoegen van het water moet zowel de kwaliteit als de smaak van het water optimaal zijn. Dan volgt het filteren, koken en gisten. Na het gisten kan het bier rusten en rijpen in lagertanks. De laatste stap is het bottelen. De  brouwerij beschikt over een eigen bottelarij waar het bottelen onder de strengste hygiënische omstandigheden gebeurt. Het bier kan afgevuld worden in vaten, flessen of blikken. Steeds een spectaculaire bedoening.

In de bierboetiek proeven we van een bierpraline en in Michelle’s Pub, ingericht als een bruine kroeg, kunnen we twee biertypes degusteren. Als afsluiter wordt ons nog een fles (75 cl) speciaalbier aangeboden. Een boeiende uitstap.

 

Paul

Go to top