ABDIJSITE HERKENRODE EN HAAR KUNSTSCHATTEN IN HASSELT
27 MAART 2018
Rond 8u verzamelen wij op de parking van Eternit voor onze uitstap naar Herkenrode/Hasselt. Onze chauffeur beslist om binnendoor te rijden wegens de blokkades op de kleine ring in Brussel. Ondanks vertraagd verkeer komen we net op tijd aan in Herkenrode, waar de koffie met Hasseltse speculaas wacht.Na de koffie maken we kennis met de gidsen die ons de geschiedenis van de abdij zullen vertellen.
“De Abdijsite Herkenrode is de stille getuige van een groots verleden, dat begon in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 wordt Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij eeuwenlang besturen, drukken hun stempel op de regio.
De abdij groeit uit tot een druk bezocht bedevaartsoord.
Tot de Franse Revolutie kent de abdij afwisselende periodes van gewelddadig verval en enorme bloei. In 1796 moeten de zusters noodgedwongen vertrekken. De abdij wordt verkocht en verdeeld. Na 1820 verdwijnen door brand en afbraak de abdijkerk, de kloostergang en een groot deel van de oorspronkelijke kloostergebouwen.
De nog bestaande gebouwen van de abdij en de zowat 100 hectare natuurgebied rond de site worden nu met respect voor het verleden gerestaureerd en herbestemd. Zo is er in 2015 op de plaats waar vroeger de abdijkerk stond, een merkwaardig kunstwerk neergezet: “Het Stille Uitzicht” van Hans Op de Beeck. Met dit kunstwerk tracht men een alternatief kunstminnend publiek aan te trekken.“
Na een bezoek aan het belevingscentrum vertrekken we richting ’t Borrelhuis in Hasselt waar ons een lekkere lunch wordt aangeboden.
Om 14u30 zijn de gidsen op de afspraak voor de stadswandeling. In de Virga Jessebasiliek bewonderen we het barokke hoofdaltaar (overgebracht vanuit Herkenrode) evenals het Virga Jesse - en H. Maria beeld alsook de keramische kruisweg van keramist Max Vanderlinden.
Het vervolg van de wandeling brengt ons naar de St.- Quintinuskathedraal, die vooral bekendheid kreeg naar aanleiding van het ‘H. Sacrament van Mirakel’. Achter het altaar krijgen we de ‘ Bloedende Hostie ‘evenals tal van schedelrelieken gehuld in waardevol middeleeuws textiel en versierd met gouddraad, parels en vergulde plaatjes te zien.
Vanaf hier gaan we naar het ‘Stadsmus’ waar men o.a. de verguld zilveren ‘Torenmonstrans’ uit 1286 bewaart. Na een korte rondleiding in het museum kunnen we in het Tuincafé nog even nagenieten bij het proeven van een Herkenrode abdijbier.
Om 18u stappen we op de autobus richting Kapelle-op-den-Bos waar we rond 20u aankomen na een leerrijke, gezellige dag in Hasselt.
Ingrid en Paul